Sprijin pentru întreprinderi nou înființate inovatoare

Deschidere apel: 31 iulie 2024

Ajutor nerambursabil: 1.200.000 euro - 1.600.000 euro

Contribuția solicitantului: Cofinanțarea din partea solicitantului este de 0%

Solicitanți eligibili

Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile nou înființate inovatoare:

  • orice întreprinderi mici (inclusiv microîntreprinderi) necotate care au fost înregistrate cu maximum 5 ani în urmă și care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
    • nu au preluat activitatea unei alte întreprinderi, cu excepţia cazului în care cifra de afaceri a activităţii preluate reprezintă mai puţin de 10 % din cifra de afaceri a întreprinderii eligibile în exerciţiul financiar anterior preluării;
    • nu au distribuit încă profituri;
    • nu au preluat o altă întreprindere sau nu s-au format printr-o fuziune, cu excepţia cazului în care cifra de afaceri a întreprinderii preluate reprezintă mai puţin de 10 % din cifra de afaceri a întreprinderii eligibile în exerciţiul financiar anterior preluării sau cifra de afaceri a întreprinderii formate printr-o fuziune depășește cu mai puţin de 10 % cifra de afaceri combinată pe care întreprinderile care fuzionează au realizat-o în exerciţiul financiar anterior fuziunii.

Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile nou înființate inovatoare:

  • orice întreprinderi mici (inclusiv microîntreprinderi) necotate care au fost înregistrate cu maximum 5 ani în urmă urmă și care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
    • nu au preluat activitatea unei alte întreprinderi, cu excepţia cazului în care cifra de afaceri a activităţii preluate reprezintă mai puţin de 10 % din cifra de afaceri a întreprinderii eligibile în exerciţiul financiar anterior preluării;
    • nu au distribuit încă profituri;
    • nu au preluat o altă întreprindere sau nu s-au format printr-o fuziune, cu excepţia cazului în care cifra de afaceri a întreprinderii preluate reprezintă mai puţin de 10 % din cifra de afaceri a întreprinderii eligibile în exerciţiul financiar anterior preluării sau cifra de afaceri a întreprinderii formate printr-o fuziune depășește cu mai puţin de 10 % cifra de afaceri combinată pe care întreprinderile care fuzionează au realizat-o în exerciţiul financiar anterior fuziunii.

De asemenea, întreprinderile trebuie să demonstreze că îndeplinesc cel puțin una din următoarele condiții:

  • poate demonstra, prin intermediul unei evaluări realizate de un expert extern, că va dezvolta într-un viitor previzibil produse, servicii sau procese care sunt noi sau îmbunătățite în mod substanțial în raport cu stadiul actual al tehnologiei din sectorul respectiv și care prezintă riscul unei disfuncționalități de natură tehnologică ori industrial
  • costurile aferente activității sale de cercetare și dezvoltare reprezintă cel puțin 10% din costurile sale totale de funcționare înregistrate cel puțin în cursul unuia dintre cei trei ani care precedă acordarea ajutorului sau, în cazul unei întreprinderi nou-înființate fără niciun istoric financiar, în auditul perioadei fiscale în curs, astfel cum este certificat de un auditor extern
  • în decursul celor 3 ani care preced acordarea ajutorului: i s-a acordat o etichetă de calitate «marca de excelență» de către Consiliul European pentru Inovare
  • în decursul celor 3 ani care preced acordarea ajutorului: a participat la orice acțiune din cadrul inițiativei Comisiei în domeniul spațial «CASSINI» (cum ar fi acceleratorul de afaceri ori cooperare); sau a primit investiții de la instrumentul de finanțare a creșterii și de tip seed din cadrul inițiativei CASSINI sau din partea proiectului-pilot «InnovFin Space Equity»; sau i-a fost acordat un premiu CASSINI; sau i-a fost acordată finanțare în conformitate cu Regulamentul în domeniul cercetării spațiale, ceea ce a dus la crearea unei întreprinderi nou-înființate; sau i s-a acordat finanțare în calitate de beneficiar al unei acțiuni de cercetare și dezvoltare în cadrul Fondului european de apărare.
  1. Să se încadreze în definiția întreprinderilor nou înființate și în definiția întreprinderilor inovatoare.
  2. Să aibă personalitate juridică.
  3. Să aibă sediul sau o sucursală în România, la momentul plății ajutorului.
  4. Locația de implementare a proiectului trebuie să se încadreze în regiunea vizată de apel.
  5. Să completeze Declarația unică aferentă tipului de solicitant eligibil, conform formatului din anexa la ghidul solicitantului.
  6. Să se încadreze în categoria microîntreprinderii sau întreprinderii mici, conform criteriilor din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 651/2014.
  7. Să nu înregistreze obligații de plată nete neachitate în termen către bugetul de stat și, respectiv, bugetul local pentru sediul social și toate punctele de lucru, în ultimele 12 luni.
  8. Să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal referitoare la obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale.
  9. Să nu se încadreze în categoria întreprinderilor în dificultate în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
  10. Să dețină capacitatea financiară de a asigura contribuția proprie la valoarea cheltuielilor eligibile, precum și de a acoperi cheltuielile neeligibile și de a asigura costurile de funcționare și întreținere a investiției și serviciilor asociate necesare, în vederea asigurării sustenabilității financiare a acesteia.
  11. Să facă dovada, în etapa de contractare, că dispune de spațiu pentru implementarea activităților proiectului:
    • contract de vânzare-cumpărare/titlu de proprietate
    • contract de închiriere, concesiune, superficie sau comodat
  12. Să facă dovada că deține dreptul asupra imobilului (teren și construcții) vizat/e de către proiect.
  13. Să nu se afle în stare de faliment/insolvență, să nu facă obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară și să nu se afle în alte situații similare prevăzute de legislația națională.
  14. Să nu facă obiectul unui ordin de recuperare în urma unei decizii anterioare privind declararea unui ajutor de stat ca fiind ilegal și incompatibil cu piața comună.
  15. Să nu fi obținut finanțare pentru alte proiecte implementate, având același obiectiv, pentru care nu a fost realizată recepția finală sau pentru care a fost reziliat contractul de finanțare din fonduri publice pentru aceeași investiție, la solicitarea beneficiarului.
  16. Să nu aibă debite stabilite în sarcina sa în urma măsurilor legale întreprinse de autoritatea de management.
  17. Să fie înregistrat în scopuri de TVA sau să fie înregistrat în scopuri de TVA conform Codului fiscal.
  18. Reprezentantul legal al beneficiarului:
    • NU trebuie să se afle în conflict de interese și să nu încerce să obțină informații confidențiale sau să influențeze comisiile de evaluare sau autoritatea de management.
    • NU trebuie să fie găsit vinovat printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru comiterea unei fraude referitoare la obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale.
    • NU trebuie să fie condamnat din cauza unei conduite profesionale îndreptate împotriva legii în ultimele 36 de luni.
  19. Beneficiarul trebuie să mențină dreptul asupra bunurilor achiziționate și să nu ipotecheze aceste bunuri, cu excepția situațiilor prevăzute în contractul de finanțare, pe o perioadă cel puțin egală cu perioada specificată în ghidul solicitantului.
  20. Beneficiarul trebuie să asigure fonduri suficiente și realiste pentru implementarea proiectului și respectarea condițiilor de eligibilitate.
  21. Se acordă sprijin pentru proiectele care au ca bază (punct de pornire):
    • un brevet
    • o cerere de brevet
    • un rezultat de cercetare/dezvoltare/inovare obținut de către întreprinderea aplicantă dintr-un contract (ex. contract de finanțare, contract de cercetare etc)
    • o evaluare realizată de un expert extern prin care demonstrează că întreprinderea aplicantă va dezvolta într-un viitor previzibil produse, servicii sau procese care sunt noi sau îmbunătățite în mod substanțial în raport cu stadiul actual al tehnologiei din sectorul respectiv și care prezintă riscul unei disfuncționalități de natură tehnologică ori industrială.

Acțiuni sprijinite

Apelul de proiecte este destinat sprijinirii întreprinderilor nou înființate inovatoare din regiunile mai puțin dezvoltate și unele localități din Ilfov. Finanțarea vizează dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților de cercetare, inovare și adoptarea de tehnologii avansate în cadrul acestor întreprinderi.

Activitățile finanțate în cadrul acestui apel de proiecte sunt cele care vizează sprijinul pentru întreprinderile nou înființate inovatoare. Acestea includ activități precum:

  • Dezvoltarea și implementarea de idei și concepte inovatoare
  • Cercetare și dezvoltare (CD) pentru elaborarea de produse, servicii sau tehnologii inovatoare
  • Testarea și validarea prototipurilor
  • Îmbunătățirea și optimizarea proceselor de producție
  • Transferul tehnologic și colaborarea cu instituții de cercetare și dezvoltare
  • Dezvoltarea de strategii și planuri de afaceri pentru creșterea și dezvoltarea afacerii
  • Accesarea de finanțări externe pentru dezvoltarea și extinderea afacerii
  • Participarea la programe și evenimente de mentorat și incubare pentru susținerea dezvoltării și creșterii întreprinderii.

Cheltuieli eligibile

Următoarele categorii și subcategorii de cheltuieli sunt eligibile:

Activitate: Cercetare industrială

  1. Cheltuieli resurse umane
    • Cheltuieli salariale pentru cercetare industrială, cheltuieli de deplasare pentru cercetători, tehnicieni și personal auxiliar implicați în activitățile de cercetare industrială.
  2. Cheltuieli cu deplasarea
  3. Echipamente / Dotări / Active corporale
    • Cheltuieli pentru achiziția de active fixe corporale (altele decât terenuri și imobile), pentru cercetare industrială
    • Cheltuieli cu amortizarea pentru cercetare industrială (costurile instrumentelor și ale echipamentelor)
    • Cheltuieli pentru achiziția de substanțe, materiale, plante, animale de laborator, obiecte de inventar şi alte produse similare necesare desfășurării activităților de cercetare industriala
  4. Cheltuieli cu active necorporale
    • Cheltuieli pentru achiziția de active necorporale (cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare).
  5. Servicii
    • Cheltuieli pentru servicii de consultanță și echivalente folosite exclusiv pentru activitățile de cercetare industrială.

Activitate: Dezvoltare experimentală

  1. Cheltuieli resurse umane
    • Cheltuieli salariale pentru dezvoltare experimentală, cheltuieli de deplasare pentru personalul implicat în activitățile de dezvoltare experimentală.
  2. Cheltuieli cu deplasarea
  3. Echipamente / Dotări / Active corporale
    • Cheltuieli pentru achiziția de active fixe corporale (altele decât terenuri și imobile), pentru dezvoltare experimentală
    • Cheltuieli cu amortizarea pentru dezvoltare experimentală (costurile instrumentelor și ale echipamentelor)
    • Cheltuieli pentru achiziția de substanțe, materiale, plante, animale de laborator, consumabile, obiecte de inventar şi alte produse similare necesare desfăşurării activităţilor de dezvoltare experimentală
  4. Cheltuieli cu active necorporale
    • Cheltuieli pentru achiziția de active necorporale (cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare).
  5. Servicii
    • Cheltuieli pentru servicii de consultanță și echivalente folosite exclusiv pentru activitățile de dezvoltare experimentală.

Activitate: Inovare de produs

  1. Servicii
    • Costurile pentru serviciile de consultanță în domeniul inovării
    • Cheltuieli pentru servicii de sprijinire a inovării
    • Cheltuieli pentru obținerea, validarea si protejarea brevetelor si a altor active necorporale
  2. Cheltuieli resurse umane
    • Cheltuieli pentru detașarea de personal cu înaltă calificare

Activitate: Inovare de proces și organizațională

  1. Echipamente / Dotări / Active corporale
    • Cheltuieli cu achiziția de active fixe corporale (altele decât terenuri si imobile), obiecte de inventar, materiale consumabile
  2. Servicii
    • Cheltuieli pentru obținerea, validarea și protejarea brevetelor și a altor active necorporale
  3. Cheltuieli resurse umane
    • Cheltuieli salariale pentru inovare de proces și organizațională, aferente personalul implicat în implementarea proiectului (în derularea activităților, altele decât management de proiect)

Activitate: Investiții inițiale pentru introducerea în producție

  1. Echipamente / Dotări / Active corporale
    • Cheltuieli cu achiziția de active fixe corporale (altele decât terenuri și imobile), obiecte de inventar, materiale consumabile
    • Cheltuieli cu achiziția de imobile deja construite destinate găzduirii echipamentelor de producție în scopul introducerii în producție a rezultatelor CDI (linii pilot)
  2. Lucrări:
    • Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului
    • Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții
    • Cheltuieli pentru investiția de bază
    • Cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste
  3. Alte cheltuieli
    • Cheltuieli diverse și neprevăzute
  4. Cheltuieli cu active necorporale

Activitate: Informare şi publicitate privind proiectul.

  1. Servicii
    • Cheltuieli pentru informare şi publicitate
    • Materiale de informare si promovare

Activitate: Management de proiect, audit și alte cheltuieli

  1. Cheltuieli resurse umane
    • Cheltuieli salariale cu echipa de management proiect – pentru personalul angajat al solicitantului
  2. Cheltuieli cu deplasarea
  3. Echipamente / Dotări / Active corporale
    • Cheltuieli pentru birotică, active fixe corporale, obiecte de inventar, consumabile
  4. Cheltuieli cu servicii
    • Cheltuieli cu servicii de management proiect (servicii pt elaborarea cererii de finanțare, management de proiect, proiectare sau asistență tehnică, studii si expertize necesare proiectului, inclusiv cheltuielile cu raportul emis de expertul extern)
  5. Cheltuieli pentru auditare intermediară/finală a proiectului
  6. Cheltuieli cu taxe/ abonamente/ cotizații/ acorduri/ autorizații necesare pentru implementarea proiectului

Cheltuieli indirecte sunt eligibile în procent de maximum 7% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.

Pentru justificarea bugetului proiectului este necesar sa se prezinte minimum 2 oferte sau justificări de preţ pentru fiecare achiziţie de bunuri/servicii, documente care vor fi ataşate cererii de finanţare.

Alte prevederi relevante

Coduri CAEN eligibile

Lista domeniilor și subdomeniilor de spelicalizare inteligentă sprijinite:

1. Bioeconomie:

  • Tehnologii pentru economia albastră
  • Ameliorarea semințelor și raselor
  • Tehnologii pentru agricultura ecologică, agroecologie și silvicultură
  • Agricultura 4.0
  • Alimente sigure și durabile pentru o dietă sănătoasă

2. Economie digitală și tehnologii spațiale:

  • Tehnologii pentru economia spațială
  • Securitate cibernetică

3. Energie și mobilitate:

  • Mobilitate verde
  • Tehnologii moderne de generare a energiei cu emisii scăzute sau zero
  • Digitalizare în energie
  • Stocarea energiei

4. Fabricație avansată:

  • Tehnologii de fabricație pentru industria aeronautică
  • Digitalizarea și robotizarea fabricației
  • Tehnologii avansate de fabricație

5. Materiale funcționale avansate:

  • Optoelectronica
  • Materiale compozite inteligente
  • Materiale reciclabile și tehnologii pentru reciclarea materialelor
  • Materiale pentru aplicații electronice, electrice, fotonice, magnetice și în senzoristică
  • Materiale biocompatibile
  • Materiale pentru energie

6. Mediu și eco-tehnologii:

  • Tehnologii pentru gestionarea, monitorizarea și depoluarea mediului
  • Tehnologii pentru economia circulară

 

Criterii de evaluare și selecție

Criteriile de evaluare tehnică și financiară sunt:

  1. Relevanța și maturitatea proiectului (maxim 50 de puncte):
    • Contribuția proiectului la realizarea obiectivelor specifice – 40 de puncte
    • Gradul de maturitate al proiectului – 10 puncte
  2. Calitatea proiectului și capacitatea beneficiarului ( maxim 35 de puncte):
    • Calitatea proiectului – 15 puncte
    • Capacitatea operațională și financiară a beneficiarului – 15 puncte
    • Contribuția la temele orizontale – 5 puncte
  3. Sustenabilitatea proiectului (maxim 15 puncte).

Pragul minim de calitate este de 70 de puncte.

Proiectele care nu întrunesc punctajul minim de calitate, respectiv care obțin 0 la unul din criteriile sau subcriteriile din cadrul secțiunii Relevanță și maturitate a grilei ETF, vor fi respinse de la finanțare.

Solicită o consultanță inițială gratuită pentru acest apel de proiecte completând formularul de mai jos

Prelucrarea datelor cu caracter personal

Google reCaptcha: Cheie de site invalidă.

Trimite-ne un mesaj și vom reveni spre tine cât mai curând posibil

Google reCaptcha: Cheie de site invalidă.